Bukplastik

Bukplastik Plastikoperation

 

 

 

 

Plastikkirurgi

Bukplastik

 

Slankare midja genom bukplastik

Bukplastik är ett kirurgiskt ingrepp som innebär att man tar bort hud- eller fettöverskott runt buken samt att man stramar upp bukmuskulaturen. Det finns flera anledningar till att utföra en bukplastik men de som främst genomför detta ingrepp är kvinnor som genomgått en eller flera förlossningar, de som fått hudveck på grund av att de genomgått ett antal operationer av annat slag eller de som snabbt gått ner i vikt. Vid snabba viktförändringar är i allmänhet hudens elasticitet inte tillräckligt effektiv för att kunna dra ihop sig, utan rynkor och överskottshus kan yttra sig på kroppen. Detta uppkommer ofta på buken efter en snabb viktnedgång. Viktigt är dock att vara medveten om att en bukoperation inte är ett sätt att gå ner i vikt och man bör inte göra detta ingrepp förrän man lyckats bibehålla sin viktnedgång under en längre period.

Är det en volymreduktion man är ute efter så är det en fettsugning som behövs för att korrigera detta. Är det däremot hudens slappet eller överskott av hud som är problemet så behövs detta korrigeras genom en hudstramning och man kan då utnyttja bukplastik. Principen för detta är att huden lossas från muskulaturen och huden dras åt och förkortas. Vanligtvis utföres detta under narkos. Att gå omkring med förslappad bukvägg, som kan uppkomma efter en graviditet, kan leda till ryggbesvär. Detta då de förslappade musklerna gör så att du svankar med ryggen, vilket i sin tur i förlängningen leder till att du får ryggbesvär. Detta är ett typiskt problem som avhjälpes med budplastik.

Innan du genomgår en bukoperation ska du alltid konsultera din kirurg så att ditt allmäna hälsotillstånd är tillräcklingt bra för att du ska kunna genomföra detta ingrepp. Glöm inte att berätta för din kirurg om du röker eller tar något läkemedel då detta kan inverka på läkprocessen, mm.

Hur går en bukoperation till

För att strama åt bukmuskulaturen kan man idag göra ett litet snitt antingen vid naveln eller under könbehåringen och med hjälp av titthålskirurgi genomföra ingreppet. Denna tekning är dock bara lämpad om det är bukmuskulaturen som är slappa och inte om där är hudöverskott. Detta skulle exemplvis kunna vara fallet efter en förlossning. Vid den mer klassiska bukplastiken läggs ett snitt precis ovanför könet, från bäckenkam till bäckenkam, vilket gör att ärret kommer att döljas under tros- resp kalsongkanten. För att man inte ska flytta naveln måste ett snitt läggas runt denna. Man löser sedan upp huden ända upp till revbenen och huden kan sedan dras ner likt ett förkläde och på så sätt åstadkommer man en stramning. Detta skapar en fastare bukvägg och ger en smalare midja.

Man skär sedan bort överskottshuden och man passar även på att göra en muskelstramning om detta behövs. Operationen tar normalt cirka 2-5 timmar. Under ingrepp förs ofta även två stycken dränageslangar in under huden för att avlägsnas vätska och blod som kan samlas under huden i operationsområdet. Dessa tages bort efter cirka ett dygn.

Efter bukoperationen

Man bör ha en maggördel på sig i en knapp vecka för att hjälpa magen att bära upp kroppen. Ur ett kiruriskt perspektiv räknas detta som en stor operation och den första tiden efter operaionen kan kännas ganska obekräm. Du kommer att ha ont under de första dagarna efter operationen och känna att värktabletter inte hjälper så bra som du skulle vilja. Du kommer tjäna dig mycket trött den första veckan efter operationen.

Rör dig långsamt och stå gärna något framåtböjd under 1-2 veckor för att undivika att du drar i såren. För att komma i och ur sängen bör du rulla för att inte sträcka muskulaturen. Om ingreppet är stort kan du behöva stanna ett par dagar på kliniken. Det tar normalt runt 4 veckor innan man kan gå tillbaka till sina normala aktiviteter. I ända upp till 2 månader efter operationen kan du uppleva att du har myckes begränsad känsel ppå magpartiet. Om har genomfört ingreppet genom endoskopi är efterförloppet mycket lindrigare.

Kostnad för en bukoperation

Kostnaden för en bukoperation varierar. En mindre bukoperation kostar ungfär 30 000 - 40 000 kronor medan en större bukplastik kan kosta runt 60 000 kronor. För en mindre bukplastik som genomförs genom en titthålsoperation ligger kostnaden på ca 30 000 - 40 000 kronor.

Tipsa andra om sidan:

Till toppen av sidan

kropp - bukplastik - intimoperation - fettsugning - plastikoperaion - kirurgi
www.opereradig.se - kontakt information

 

 

 

 


 


Systersidor: Presenter & Upplevelser - Tjäna pengar