Myter

Plastikoperation / plastikkirurgi


 

 

 

 

Plastikkirurgi

Myter om plastikkirurgi


Myterna om plastikoperationer är många, vilket gör det extra viktigt att ta reda på faktan kring operationen.

Myten om vem som opererar sina bröst?

Folk har uppfattningen att bröstförstoringar nästan bara görs av glamourmodeller eller såpastjärnor. I verkligheten är det inte det, utan en majoritet av alla bröstoperationer görs av helt vanliga tjejer. Att bilden ser annorlunda ut beror till största del att media skriver stora reportage om just dokusåpastjärnors operationer.

Efter en fettsugning kommer fettcellerna tillbaka?

Fettcellerna efter en fettsugning kommer inte tillbaka vilket sannolikt gör det svårare för en individ att få en fettansamling på samma ställe som tidigare. Självklart måste man dock tänka på att om man fortsätter att äta onyttigt kommer fettet att hamna någonstans på kroppen även om det inte sätter sig just där själva operationen genomfördes.

Det är bara tjejer som gör plastikoperationer?

Detta är inte sant, då objektifieringen har gått långt även hos män. Lägg märke till de manliga skyltdockorna: Varför har dessa magrutor? Aldrig förr har det varit så mycket klagomål på objektifiering av män som det kom in på slutet av 1990-talet. Även män mår dåligt och känner sig otillräckliga. Idag är grooming (makeup för män) inte ovanligt och i Stockholm 2006 slog den första sminkbutiken speciellt riktad till män upp portarna.
Hos kvinnor som gör bröstoperationer, speciellt hos kändisar, är det lätt att ta fram före och efter bilder som påvisar förändringen. Män opererar sig också men en hårtransplantation, ögonoperation, tatuerade ögonbryn, fettsugning, mm syns inte lika tydligt som en bröstförstoring och blir därför svårare att påvisa i media.

Vad går skönhetsmyten ut på?

Detta är upp till varje individ att ta ställning till. Vissa hävdar att anledningen till att många väljer att operera sig handlar om att ungdom och skönhet är ett måste för att nå framgång.
Andra framhäver självkänslan som den viktigaste anledningen till att man genomför en plastikoperation.

Mödomshinnan, är den en myt?

I många kulturer ska det vara blod på lakanet natten efter bröllopet, annars hotar stränga straff. Tjejer betalar därför tusentals kronor för plastikoperationer där man sätter dit en ny mödomshinna. Mödomshinnan är den hinna som omger den trånga slidmynningen, vilken hos en oskuld är rak och prydlig, medan den blir mer taggig i kanten och öppen hos dem som haft sex. Detta är dock inget som är sant. Ingen kan undersöka någon och se om hon är oskuld. Det finns idag inte ens någon vetenskaplig utvärdering som kan säg att chansen för blödning ökar efter den här typen av operation.

Går mödomshinnan sönder om man använder tampong?

Nej, mödomshinnan påverkas inte av tamponganvändning eller motion.

Varför opererar sig så många utomlands?

Det självklara svaret på frågan är att det är billigare att göra detta utomlands. Att operera sig i sitt eget hemland innebär ofta en hög trygghetsgrad och det är enkelt att kontrollera den aktuella kirurgens meriter. Att priset utomlands är lägre är mycket beroende av den allmänna prisbilden i landet, men består till står del av prisskillnader i lönekostnader. Sverige är ett av de länder i värden som har högst lönekostnad och det ger därför stort utslag i priset på en plastikoperation. Det billigare priset utomlands behöver därför inte betyda att det är sämre kvalitét.

En av huvudanledningen till att många väljer att utför ingreppet utomlands är diskretionen. Åker man iväg på "semester" kan man återvända hem när kroppen läkt till den grad att man kan vistas bland nära och bekanta utan en massa känsliga frågor. Ett ingrepp utomlands är därmed ett sätt att göra det utan att omvärlden märker det.

Tipsa andra om sidan:

Till toppen av sidan

myter - plastikoperationer - intimoperation - fettsugning - plastikoperaion - kirurgi
www.opereradig.se - kontakt information