Bröstförstoring

Bröstförstoring - operera större bröst
Bröstförstoring
Operera brösten
 

 

 

 

Plastikkirurgi

Bröstoperation

Hur går det till att förstora brösten?

Bröstförstoring / Bröstoperation

Att operera sina bröst är ett relativt vanligt ingrepp som utförst hos en plastikkirurg. Att vara nöjd med sin kropp är för många kvinnor ett måste för att kunna uppnå ett själsligt lugn och ett bra självförtroende. Anledningarna till att man gör bröstoperationer kan exempelvis vara: För att förbättra formen och fastheten på bröst som hänger, att återställa brösten efter en graviditet, att ersätta ett bröst som opererats bort efter exempelvis bröstcancer, att skapa en bättre symmetri och kropps proportioner eller för att man helt enkelt vill ha annorlunda bröst.

Bröstförstoring - placering av implantaten

Genom att ett bröstimplantat placeras antingen bakom bröstvävnaden eller bröstmuskeln så kan man justera både form och storlek på bröstet. Bröstförstoringar har genomförts sedan 50-talet och metoderna är därför väl beprövade och säkerheten är mycket hög. Det finns både för och nackdelar med olika placeringar av implantaten. Vid placering av implantatet bakom bröstmuskeln, vilket är den vanligaste placeringen, är fördelarna att det ger ett något mer naturligt resultat. Det stör heller inte vid mammografiundersökningar och många kirurger säger också att placering bakom bröstmuskulaturen minskar risken för infektioner eftersom bakterier inte når bröstimplantaten via mjölkgångarna. Nackdelarna är mycket få och de flesta är tillfälliga. Obehaget och svullnaden efter bröstoperationen kan vara större eftersom det är ett stort ingrepp att lossa bröstmusklerna från sina fästen. När allt läkt kan man vid placering bakom bröstmuskelaturen även uppleva att bröstet deformeras under träning av bröstmusklerna. Denna deformation återgår dock när du avslutat träningen. För kvinnor som är väldigt aktiva rekommenderas det därför att placera implantaten framför muskeln.

Fördelarna med att placera implantaten framför bröstmuskeln är bland annat att man känner mindre obehag efter operationen. Svullnaden är lägre än vid placering av implantatet under muskeln och tendensen att brösten deformeras under träning är även den mycket mindre. Placering av implantaten framför muskeln ger även utrymme för placering av mycket större implantat. De flesta läkare är även överens om att denna placering ger de mest naturliga utseendet under förutsättning att man har en del egen bröstvävnad. Detta gäller framför allt vid användandet av silikonimplantat. Det finns dock nackdelar med denna metoden. Främst så får brösten sämre stöd av kroppen vilket gör att brösten kan börja hänga tidigare än vid en placering bakom bröstmuskulaturen. Vid placering framför muskeln befinner även sig implantaten närmre ytan, vilket gör att ibland kan ytterkanterna på implantatet bli synligt. Detta är framför allt om patientens egen del av bröstvävnad är för liten.

Olika implantat

Det finns i huvudsak tre olika implantat som idag används vid bröstförstoringar, dessa är koksalt, silikon och silikon-gel. Alla tre är dock tillverkade med ett hölje utav silikon men sedan fyllda av de olika alternativen. Det idag mest använda är koksalt även kallt saline-fyllda implantatet. Valet av implantat är egentligen bara beroende av kirurgens preferenser men kan även påverkas av vad du själv önskar använda.

Bröstförstoring - operera brösten

Skillnaden mellan de olika handlar framför allt om hållbarhet och om resultatet. Koksaltsimplantat opereras in tomma, vilket ger mindre ärrbildning än med silikon. Vill man ha det mest naturtrogna utseendet så ska man använda sig av silikon eller silikon-gel då dessa har en konsistens som påminner om naturlig bröstvävnad. Silikon alternativen är dock något dyrare än koksaltsalternativet och silikon går även lättare sönder. Går silikonimplantaten sönder kan det bli mycket smärtsamt och dessa måste opereras bort under narkos. Dessa bör därför bytas var 10e år. Koksalt däremot är helt ofarligt om det skulle läckas ut och det värsta som händer är att brösten sjunker ihop. Koksaltens lämnar sedan kroppen via urinen och man får återställa brösten med en ny operation. Negativt med koksaltsimplantat är att de kan ge vika eller skrynklas och därmed bli synbara för ögat. Detta gäller dock främst de som har liten egen bröstvävnad.

Hur går bröstoperationen till

Vid den här typen av operation används nästan alltid narkos i kombination med lokalbedövning. Platsen för var man väljer att göra snittet och att föra in implantatet varierar beroende på din kroppsform. Vanligast är att man går in via fåran under bröstet, via vårtgårdarna eller via armhålan. Det finns dock fall då man kan gå in via naveln. Genom snittet lyfter sedan kirurgen undan den egna bröstvävnaden och huden för att antingen under bröstvävnaden eller bröstmuskelaturen skapa en ficka där man placerar implantatet. Snittet stängs sedan igen med stygn eller tejp. Bröstoperationen tar normalt 1-2 timmar att genomföra.

Efter bröstoperationen

Direkt efter bröstoperationen får man vanligtvis använda ett kompressionsbandage i 2-6 veckor för att implantaten ska ligga stilla i de nyskapade implantatfickorna.

Denna hjäper även till med läkningsprocessen. Använd inte push-up BH den första tiden då denna kan trycka upp implantaten. Antingen så får du en special bh på kliniken eller så använd en sport bh under de tre första veckorna efter operaionen. Efter en bröstförstoring känner man sig ofta trött och hängig de första dagarna. Stygnen tar man bort efter cirka tio dagar. Det är viktigt att du följer de anvisningar efter börstoperationen som din kirurg har gett dig. Ofta känns brösten svullna och spända den första tiden och det kan dröja flera månader innan man kan se det slutgiltiga resultet av operationen. Vanligtvis kan man återgå till sitt arbete efter endast några dagar om man inte har en väldigt fysiskt arbete.

Kostnad för en bröstförstoring

Priserna för en bröstförstoring varierar väldigt kraftigt beroende på operation och val av implantat. Kostnaden kan därför variera mellan 20 000 kronor - 70 000 kronor. Vanligtvis är det något billigare i mindre städer.

Tipsa andra om sidan:

Till toppen av sidan

bröst - bröstförstoring - bröstlyft - större bröst - operera brösten - plastikoperaion - kirurgi
www.opereradig.se - kontakt information