Operera hakan

Operera hakan - Plastikoperation

Operera näsan
Operera hakan 

 

 

 

Plastikkirurgi

Operera hakan

Hur opererar man hakan?

Okbensförstoring, Hakförminskning och Hakförstoring (Chin augmentationen)

Ingrepp för att justera hakan är inte ovanligt och görs ofta i samband med en näsoperation för att få rätt proportioner i ansiktet. Exempelvis kan en liten haka göra så att näsan ser större ut än vad den egentligen är. Man ska vara medveten om att en hakoperation radikalt förändrar utseendet. En framträdande och kraftig haka har dock visat sig vara något som reflekterar en stark personlighet.

Vanligt att operera är dubbelhaka, dvs att man vill ta bort fettansamlingar under hakan. Att göra en fettsugning runt haka/hals är väldigt tacksamt så huden ofta snabbt drar sig samman och ger en mer tilltalande profil av ansiktet. Har man mycket lös hud på halsen kan man kombinera fettsugning med ett ansiktlyft/halslyft för att ge ett bättre resultat. En "perfekt" haka i profil är när hakan är lika långt fram som underläppens yttersta spets. En hakförstoring är ett relativt enkelt ingrepp och tar normalt ungefär tretti minuter att genomföras.

En förminskning av hakan genomför genomom slipning eller avmejsling. En förstoring av hakan görs ofta med ben eller brosk från den egna kroppen, men idag används även främmande material såsom silikonproteser. För att göra en förlängning eller breddning av hakan gör man ofta ett snitt på underläppens insida eller i vecket under hakan där man sedan för in implantatet. För att göra en förminskning går man in på samma ställe men istället för att lägga till så tar man bort överflödigt ben eller brosk. Normalt sett genomförs mindre operationer av hakan med lokalbedövnning i kombination med lugnande medicinering. Vid större ingrepp använder man sig av narkos.

Efter hakoperationen

När operationen har genomförts så fixeras implantaten med tejpbandage i cirka 6 dagar. Man kan uppleva en intensiv smärta efter operationen, men denna är mycket kortvarig. Ansiktet kommer att kännas svullet men detta lägger sig efter en knapp vecka. För att motverka svullnaderna så kan man de två första dagarna lägga ispåsar under kortare perioder på områdena där svullnaderna är som störst. Det rekommenderas att man sover på ryggläge de första två veckorna. Har operationen genomförts genom munhålan så skall man äta mycket lättuggad kost de första 3 dagarna. Detta ska helst vara helt flytande men även mat i puréform funkar.

Normalt blir man sjukskriven i en veckas tid och man kan normalt vara tillbaka på jobb, skola, etc efter 7-10 dagar. Stygnen tar du bort efter 5-7 dagar. Har operationen utförts genom ett snitt i underläppen så använder man normalt stygn som löses upp och försvinner av sig själv.

Kostnad för att operera hakan

Priset för en hakoperation ligger runt 20 000 kronor.

Tipsa andra om sidan:

Till toppen av sidan

haka - dubbelhaka - hakoperation - operera hakan - plastikoperation - kirurgi
www.opereradig.se - kontakt information