Frågor och Svar

Plastikoperation


 

 

 

 

Plastikkirurgi

Frågor & Svar

 

Här ovan kan du söka efter information på flera olika webbplatser.

 

Om plastikoperationer

Hur blir man pastikkirurg?

För att kalla sig specialist i plastikkirurgi måste man genomgå en av socialstyrelsen godkänd utbildning i som ges vid universitetssjukhusen. Kravet för att gå denna är att man är klar med läkarutbildning och allmäntjänstgöringen. Observera dock att detta är kravet för att få kalla sig specialist i plastikkirurgi, men det finns gott om titlar såsom skönhetskirurg, mm, som inte är skyddat. Specialist i plastikkirurgi är därmed en garanti för hög kompetens hos läkaren.

Kan man röka och dricka alkohol i samband med en operation?

Både rökning och alkohol försämrar läkningsprocessen vid en operation. Rökning pga att blodkärlen drar ihop sig och cirkulationen försämras. Alkohol har främst en blodtunnande effekt vilket kan göra att koegelationen blir sämre, dvs man kan blöda mer, och därför avrådes det att dricka alkohol dagarna före operationen. Alkohol kan även vara farligt pga de smärtlindrande piller man tar i samband med en operation.

Vilka garantier har man om något skulle gå fel?

Det händer inte ofta att något går fel, men självklart händer det. I sådan fall är det ett patientförsäkringssystem som ger ersättning. I övrigt gäller den enskilda plastikkirurgimottagningens policy vilket du bör kontrollera innan en operation.

 

Om Bröstoperationer

Var lägger man snittet?

Detta varierar men det vanligaste snittet läggs under bröstet där det sällan syns. Alternativt går man in via armhålan. Det sista alternativet är att lägga ett snitt kring bröstvårtan (detta är dock mycket ovanligt).

Hur mår jag efter operationen?

Trötthet och illamående är inte ovanligt efter en operation, till stor del på grund av narkosen. Man känner sedan viss smärta dagarna efter en operation och det kan föreligga en del problem med att lyfta armarna ut från kroppen. Man brukar dock få med sig smärtlindrande medicin från kliniken som tar bort den värsta smärtan.

Måste jag sjukskriva mig efter operationen?

Ja, en viss tid måste du sjukskriva dig. Har du ett stillasittande jobb brukar en vecka räcka. Utför du lyft i ditt arbete kan det behövas 2-3 veckors sjukskrivning.

Hur snabbt efter en operation kan jag sola igen?

Du kan sola solarium eller sola utomhus igen efter ca sex månader. Under denna period bör du inte utsätta ärren för solljus, varken utomhus eller i solarium. Om du ändå är ute i solen så rekommenderas rikligt med solskyddskräm.

Vad händer efter operationen?

Bandagen tar du normalt bort efter en vecka. Brösten är i början lite svullna och blåa och det känns ofta som om de sitter lite för högt. Det kan ta flera månader för brösten att tappa sin svullnad och hamna på rätt position.

 

Om Fettsugning

Hur mycket kan man ta bort?

Detta går inte att säga exakt utan måste bedömas från fall till fall. Det är dock ovanligt att man tar bort mer än 1-2 liter.


Om Hårtransplantation

Vad är en hårtransplantation?

Detta är ett omfördelningssystem där man tar hårsäckar från ett område och planterar/transplanterar dessa på ett annat, ofta kalare, område.

Hur länge behåller man det transplanterade håret?

Det transplanterade håret tages från ett område som inte är känsligt från håravfall, exempelvis från baksidan av huvudet, och det nya håret blir därför oftast permanent och behålls livet ut.

Kan något gå fel vid en hårtransplantation?

Det som kan inträffa är att där blir en infektion, vilket även det är sällsynt. Skulle det inträffa så behandlas det enkelt med antibiotika.

 

Plastikkirurgi

Om ögonoperationer

Kan man bli blind?

Många är rädda för att förlora synen vid en operation. Det finns dock inte något dokumenterat fall i hela världen som visar att detta har hänt.

Varför ska man inte operera synen förrän efter man fyllt tjugo?

Först när man är vuxen har synen stabiliserats. Vid en operation bör synen ha varit oförändrad i två till tre år innan datumen för operationen. Ofta ska man visa upp ett recept från sin optiker som intygar detta. Anledningen är att om man opererar innan synen är stabil kan man bli tvungen att korrigera synen igen inom ett par år.

Kan man operera åldersynthet?

Ja, det kan man. Detta behandlas genom att man byter ut linsen. Detta kallas även RLE, refractive lens exchange.

 

Om Intimoperationer

Vad är mödomshinnan?

Mödomshinnan är några slemhinneveck runt slidans kant en bit innanför öppningen. Dessa ser olika ut hos varje individ och det finns de som föds med slemhinnevecken och de som dör och har dem kvar.

När kan jag ha sex igen efter en operation?

Du bör avstå från all sexuell aktivitet under i alla fall fyra veckor.

Hur vanligt är det att man blöder vid första samlaget?

Vid första samlaget är det mellan två och sex stycken av tio som blöder vid sitt första samlag. Det finns inga veteskapliga studier som visar att alla blöder eller att det genom operation går att säkerställa att man blöder.

Om man måste blöda på bröllopsnatten, hur gör man då?

Det enklaste sättet är att reglera mensen med p-piller så att man på så sätt säkerställer blod på bröllopsnatten. På ungdomsmottagningen eller på mödravårdscentralen kan du få recept för p-piller.

 

Varför opererar sig så många utomlands?

Det självklara svaret på frågan är att det är billigare att göra detta utomlands. Att operera sig i sitt eget hemland innebär ofta en hög trygghetsgrad och det är enkelt att kontrollera den aktuella kirurgens meriter. Att priset utomlands är lägre är mycket beroende av den allmänna prisbilden i landet, men består till står del av prisskillnader i lönekostnader. Sverige är ett av de länder i värden som har högst lönekostnad och det ger därför stort utslag i priset på en plastikoperation. Det billigare priset utomlands behöver därför inte betyda att det är sämre kvalitét.

En av huvudanledningen till att många väljer att utför ingreppet utomlands är diskretionen. Åker man iväg på "semester" kan man återvända hem när kroppen läkt till den grad att man kan vistas bland nära och bekanta utan en massa känsliga frågor. Ett ingrepp utomlands är därmed ett sätt att göra det utan att omvärlden märker det.

Tipsa andra om sidan:

Till toppen av sidan

kropp - bukplastik - intimoperation - fettsugning - plastikoperaion - kirurgi
www.opereradig.se - kontakt information