Hårtransplantation

HårtransplantationHårtransplantation


 

 

 

 

Plastikkirurgi

Hårtransplantation

 

Mer hår på huvudet

Hårtransplantation vid ärftligt håravfall är inget nytt utan detta har man hållit på med i femtio års tid. Man ska veta att tunnhårighet är ett anlag som är dominant på moderns sida, så även om din pappa har mycket hår så kan du vara tunnhårig. Om du är man kan du titta på männen på din mammas sida och se hur deras anlag för hår ser ut. Med stor sannolikhet har du samma håranlag. När man förlorar hår så behåller man håret på nacken och sidorna av huvudet. Det är detta hår som man vanligen transplanterar. Detta hår fortsätter sedan att växa livet ut.

Det är helt normalt att man tappar mellan 100-200 hårstrån per dag på huvudet då detta bara är en del av hårets naturliga växtcykel. Håravfall inträffar vid olika ålder för alla individer och det är inte ovanligt att det börjar redan i 18-20 års åldern.

Metoder för mera hår

Det finns gott om olika medel att köpa för att få tillbaka håret på huvudet. Det man ska vara medveten om är att de medel som idag finns på marknaden inte kan ge dig håret tillbaka, de kan bara förhindra ytterligare håravfall. Var därför skeptisk om någon hävdar att deras preparat kan återskapa ditt förlorade hår på huvudet.

Hårtransplantation

I kort så innebär en hårtransplantation att man genom ett kirurgiskt ingrepp flyttar de hårsäckar från nacken som är programmerade att producera hår livet ut till de kala partierna högre upp på hjässan där de växer fast och börjar producera naturligt hår på de tidigare kala områdena. Det finns flera olika metoder för hårtransplantationer, men de vanligaste är:

  • Strip operation
  • FUE operation
  • Hårlaserbehandling

Strip operation

Detta innebär att man tar ut en hudbit från nackområdet där huden normalt är väldigt elastisk. Från denna hudbit tar man sedan hårsäckarna och "planterar" dessa uppe på hjässan. Snittet som uppstår i nacken sys igen och syns sedan inte när håret åter vuxit ut. Normalt flyttas mellan 1500-6000 hårstrån beroende på både elastisiteten i nacken och av hur tjocka hårstrå man har på huvdet. Operationen genomförs med lokalbedövning och tar mellan 6-12 timmar. Operationen gör inte ont men det kan tjänas lite obehagligt och man upplever ibland ett litet illamående av bedövningen. Resultatet blir mycket naturligt. Efter operationen bör man inte utöva något tungt arbete på 1-2 månader och man bör heller inte träna. Vanliga biverkningar är att man pga avskurna nerver aldrig helt får tillbaka all känsel i nacken.

FUE metoden

Med denna metod så slipper patienten ärret i nacken vilket gör att läkningsprocessen blir kortare. Ofta kan det dock behövas två operationer med FUE metoden för att uppnå samma resultat som med Strip-operation. Vid FUE metoden så tar man även här hår från nacken men man låter huden sitta kvar. Detta innebär att det blir kala områden kvar i nacken och kirurgen måste därför lämna tillräckligt med hår i området för att täcka dessa kala partier som efterlämnas. Det finns därför en begränsning i hur mycket hår som kan flyttas. Det finns även en risk med att kirurgen frestas att hämta hår av sämre kvalitet på andra delar av huvudet som inte kommer att stanna kvar livet ut. FUE lämpar sig därför bäst när det är ett mindre område som skall behandlas och är sämre om man vill behandla ett område med mer omfattande skallighet.

Hårlaserbehandling

Detta är ingen ny metod, men då det saknas riktigt bra vetenskaplig dokumentation av effekten, är den svår att utvärdera. Metoden har dock blivit populär i Sverige på senare tid. Genomgår man en laserbehandling så brukar detta kombineras med hårstimulerande medel som hindrar ytterligare håravfall. Detta ämne försvårar bedömningen av laserbehandlingen och det blir svårt att säga om det är laserbehandlingen i sig eller det ämne man använder för att stimulera hårsäckarna som verkligen ger effekt. Väljer man att genomföra behandlingen så måste denna urföras regelbundet och tar 20 minuter per gång. Det resultat man kan förvänta sig är att håravfallet skjuts på framtiden. Kommer dagen då man ändå vill genomföra en hårtransplantation så är tidigare gjorda hårtransplantationer inget som hindrar detta.

Tipsa andra om sidan:

Till toppen av sidan

Mer hår - Hårtransplantation - håranlag - tunnhårig - Plastikoperaion - kirurgi

www.opereradig.se - kontakt information

 

 

 


 


 

 

Systersidor: Presenter & Upplevelser - Tjäna pengar